MiVinna’s

Kontaktuppgifter:Emelie&Elit

Emelie Merenius
Ljurhalla Hjulsered 3
447 94 Vårgårda
0707-42 47 31
emelie(at)mivinnas.se (byt ut (at) mot @)

Hur det hela började
MiVinna’s kennel registrerades i januari 2008. Jag som driver kenneln heter Emelie Merenius och bor här i Ljurhalla, Vårgårda tillsammans med min man, Clas. Namnet MiVinna’s tog jag för att hedra min första hund (Mingo) och så ville jag ha med Vinna i namnet, eftersom det är i och med henne som kenneln äntligen fick en chans att starta. Jag har haft planer på att starta en kennel i många år, men det var inte förrän jag skaffade min aussie Vinna som jag fick en tik som var tillräckligt bra att avla på, som motsvarar de förväntningar jag har på en bra hund.

Jag har hållt på med hundar i stort sett i hela mitt liv. Pappa är bruks- och lydnadsdomare och mamma har hållt kurser i många år, så det blev bara att jag också halkade in på den banan. 2006 startade jag upp Vinna Hundcenter, så numera jobbar jag på heltid med hundar. Mer om detta och mina utbildningar kan man läsa om på Vinna Hundcenters sida.

1995 fick jag min första hund. Det var en sheltiehane som hette Mingo (Tiona Mingoot Star).Mingo Då var jag knappt 13 år gammal.
Tillsammans med honom växte mitt intresse för hundar. Vi tävlade i agility och lydnad. Han blev både agilitychampion och lydnadschampion. Men när han blev lydnadschampion bestämde jag mig för att satsa lite mer på agilityn. Han var en ganska envis och svår hund att jobba med, så det underlättade att bara inrikta sig på en gren. Som bäst lyckades vi ta en bronsmedalj individuellt i agility.

Men det tog mig två sheltiesar till (+ träning och tävling med mina föräldrars schäfrar) sm2004 - silvermedalj!innan jag började se mig om efter en ny ras. Och det var nu jag kom in på den underbara rasen australian shepherd. Jag (och framförallt mina föräldrar) var lite tveksam i början, eftersom jag både hade hört och sett en del ”dåliga” aussies. Så jag letade efter en bra kombination i ett par månader och hittade den hos Riitta på Kreivi’s kennel. Riitta skulle ta valpar på sin tik Raffa (Merica’s Over and Out) och de skulle födas i januari 2006. Så den 25 januari 2006 föddes min lilla Vinna. En alldeles underbar hund som totalt har knäckt alla fördomar man tidigare hade om aussies. Tack Riitta för denna underbara lilla hund och för all hjälp du gett mig i mitt avelsarbete! Det är ovärderligt!

Avel

Mitt mål är att föda upp så kallade ”allround aussies”. För mig är det en aussie som har ”allt”: arbetsglädje, god mentalitet och som ser ut som en aussie. Jag har uppfödning i liten skala, och tar bara kullar där jag själv skulle kunna tänka mig att behålla en valp.

För mig är sundheten A och O i min uppfödning. Har man inte en sund hund (både fysiskt och psykiskt) är det svårt att njuta fullt ut av sin aussie. Det ska inte finnas några sådana hinder till att inte kunna utöva vissa aktiviteter. Därför väljer jag att enbart avla på hundar som är HD/ED-fria, har ögon U.A och jag tittar så gott det går även efter andra fel/sjukdomar som aussien kan vara behäftad med. I den mån det går ska hundarna även ha gjort någon form av mental utvärdering så som MH, MT, terapihundstest osv.

För att kunna utvärdera de kullar jag tar vill jag att valpköparna röntgar höfter och armbågar på sin hund vid vuxen ålder. Jag ser även gärna att valpköparen gör ett MH och eventuellt även ett MT med sin hund när den är vuxen. Övriga utvärderingar i form av diverse prov/tävlingar är jag såklart också glad över

Här kommer mer utförligt mina tankar om avel och vad jag tycker är bra att tänka på både som valpköpare, men framförallt som uppfödare:

TANKAR OM AVEL PÅ AUSTRALIAN SHEPHERD

Text: Emelie Merenius, 2011

Kommentarer är stängda