Vega

SPH I AGHD I AGHD II Cut’n Loose Mi Vinna Vega OTDd STDs DNA-VP

Ras: Australian Shepherd
Född: 2018-02-14 i Texas, USA
Färg: Röd trefärgad
Svans: Lång
Bett: Saxbett, alla tänder
Mankhöjd: 48 cm
Vikt: 16 kg
HD: A, ED: 0
DNA: CEA, CD, HSF4, HUU, ICM, MDR1, CMR1, NCL6, PRA, PRCD = Fri. DM = Bärare
MH: Genomfört, 1 på skott. Länk till filmer
Länk till protokoll
Bruks: Uppflyttad till högre klass spår
Agility: AgHD I AgHD II
Vallning: HWT. OTDd STDs
Fler videos och bilder finns på instagram: emeliemerenius & cutnloosevega

Vega är min amerikanska dröm. Hon är så mycket mer än jag vågat hoppas på. I vardag är hon en ganska okomplicerad hund att ha. Hänger enkelt med på det mesta och charmar sig snabbt in hos de flesta hon möter. Hon är enkel att tycka om.

I träning lär hon sig fort och hon älskar att få jobba, oavsett med vad. Hon verkar vara lite av en naturbegåvning vad vi än har testat på så här långt. Hon är en tänkande hund som tar sitt arbete på största allvar. Hon tycker att det är viktigt att göra rätt och träning är liksom inget man skämtar om. Raka motsatsen till Elit, som tycker att träning är världens roligaste lek. En stor omställning för mig. Vega belönas lika gärna med lek som med godis.

Spår: Hon är duktig på spårupptagen och väljer för det mesta rätt håll. Kunde tidigare bli lite osäker i vinklarna men med mer erfarenhet reder hon nu ut även svårare situationer. Hon har bra uthållighet och spårar utan problem långa spår och ger inte upp i första taget när hon stöter på problem. Hon är uppflyttad till högre klass och vi tränar för att komma ut på det till våren.

Rapport: Här har vi inte kommit så långt än, eftersom vi inte har tränat så mycket. Men hon verkligen älskar det och kan knappt bärga sig till att få springa igen. Hon är väldigt snabb på sträckorna. Har fått jobba lite på att kunna ligga lugnt och vänta på sin tur. Hoppas på debut i lägre klass rapport våren 2019.

Vallning: Här är vi nya båda två, men varje pass tar oss något närmre våra mål. Vega älskar verkligen vallningen och det märks att det är hennes rätta element och något hon är avlad för att göra. Hon visar på många fina egenskaper i vallhagen, det är bara upp till mig att förvalta henne på ett bra sätt där. Hennes största passion är att få jobba förarbalans och att hämta djuren till mig. Hon har ett fint lugn och fokus bland fåren. Kan bli lite snabb ibland, så som unga aussies gärna kan bli. Vi satsar på att komma ut på valltävlingar under 2020.

Lydnad: Vi kör bara brukslydnad. I det har hon varit enkel att jobba med. Hon lär sig väldigt snabbt och har många bitar gratis med sig. Hon är inte särskilt störningskänslig av sig och växlar enkelt mellan lugna och fartiga moment. På tävling har hon hittills visat att hon inte gör någon större skillnad på träning och tävling, utan med glädje gör det hon är tränad till oavsett, trots en väldigt nervös förare.

Agility: Även detta har gått väldigt enkelt så här långt. Varje träningspass tar oss framåt. 1 juli 2019 började vi träna in slalom. 24 augusti 2019 tävlade vi för första gången (och hade enbart kört två hela banor innan dess). Trots detta gick vi felfritt en klass och vann på debuten. Hon tar det ofta lite lugnt i början under inlärning. Ju säkrare hon blir desto snabbare blir hon. Hon har en fin balans mellan att kunna springa fort och självständigt och att kunna korta ihop sig, svänga snävt och accelerera ur svängen.

Gammal video från när Vega skulle fylla 10 månader:

Stamtavla:

En film om aussien som vallhund och om Vegas pappa:

Bilder på Vega: